AVE Kiállítóház

AVE Kiállítóház“egy elfeledett varázslat ébredése”

Intézményünk az a tér, közös dimenzió, ahol korlátlanul mozoghatunk és tevékenykedhetünk projektjeink során. Alapvető feladatunk közművelődési, ismeretterjesztési és esztétikai céllal időszaki kiállítások szervezése, tudományos valamint kulturális tartalomszolgáltatás. Rendezvényeken, konferenciákon, előadásokon keresztül, szellemi örökségünk javítása, intellektuális szemléletformálás a kor kihívásainak megfelelve. Célunk az „eljáró típusú” tudatos kulturális értelmiségi fogyasztók kiszolgálása, olyan minőségű műsor kínálat megteremtésével, amely része egy a XXI. századi értelmes ember igényes kikapcsolódásának.

Mindezek minőségi szolgáltatójaként további céljaink között szerepel:
• a magyar és nemzetközi történelmi örökség minél teljesebb körű bemutatása, feltárásának segítése nem utolsó sorban közérthetővé tétele,
• a modern és régi kori tudományok, a klasszikus és kortárs művészetek sokoldalú szemléltetése valamint közvetítése a világ sokféleségét elfogadó, anyanyelvi és kulturális hazafiság támogatásának jegyében úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtésével,
• a kulturális emlékezet ébrentartása, folyamatos gazdagítása,
• a régészet és társtudományai széles körű társadalmi beágyazottságának megvalósítása, nem utolsó sorban egyéb művészetek és hagyományaink közötti párbeszéd személyes és közösségi élményeinek biztosításával.

Tárlatainkon fokozatosan erősíteni kívánjuk az interaktivitás szerepét, a hatékonyabb ismeretátadás érdekében felhasználjuk a technika teremtette lehetőségeket.
Szolgáltatásaink megvalósításához szándékunkban áll együttműködni jelentősebb hazai, és külföldi múzeumokkal, szakmai szervezetekkel, társintézményekkel. A múzeumok megváltozott társadalmi szerepét figyelembe véve, különös hangsúlyt fektetve a kiállítótér kulturális mediátor szerepére. Évente két-három kiállítást kívánunk megalkotni, létrehozni.

Politikai, vallási és társadalmi hovatartozásra független bemutatótérként indulunk, ám azon túlmutatva szándékunkban áll egy újfajta igényes szolgáltató egységgé válni, amely az értelmiségi réteg, tudomány és kultúra fogyasztói valamint alkotói felé egyaránt szolgáltat. Minél szélesebb körben kívánjuk elérhetővé tenni az elgondolkodtató, minőségi tartalmat. Sokoldalú és változatos műsorainkkal (régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi kiállításokkal, látogatóbarát kiállítóterekkel, előadásokkal, konferenciákkal, oktatási programokkal, múzeum pedagógiával), a minőségi Művészetek, Tudományok és a Hagyományok támogatójaként kötelezzük el magunkat, így kívánunk megjelenni a köztudatban.

Tevékenységünkkel nagyban hozzá kívánunk járulni, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető igényes eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával megtenni.

Tudástárunk örökségének őrzője valamint közvetítője nem utolsó sorban „óvóhelye” kívánunk lenni.

Az ember, aki zenével gyógyít “Jeszenszky István”

2012 májusában néhány napra beköltöztem István erdei házába, a sokak által Napfény Szentély néven emlegetett béke és nyugalom szigetére.
Az élet egy másik minőségét találtam meg itt . Egy lehetőséget, ami ugyan nem könnyen másolható, viszont példát mutat. Kitár egy ajtót és bepillantást enged a természet, a tisztaság, a szeretet, az egyszerűség, a bölcsesség és a zene varázslatos, titokzatos, gyógyító harmóniájába.
Amennyiben olyan érzésetek támadna, hogy a “normálistól” teljesen eltérő viselkedéssel vagy gondolatokkal találjátok szembe magatokat, csak nyissátok ki a szíveteket és rájöttök, minden igaz! István tényleg így él! Tanult a Természettől, Indiai és Tibeti mesterektől! Gyógyító zenéjével, teltházas koncertjeivel járja az országot és a világot, Mexikótól- Iránig.
A felvételeket minden előre tervezés nélkül készítettem, csak spontán követtem a Mestert és filmeztem!
Jó szórakozást és ébredést kívánok!
Horváth Szilárd
cinematográfus

Telepesek a Marson: beszélgetés Aranyi Lászlóval

Aranyi László

Rendszerszervező, több diplomás tudományos kutató, tanár, mű- és szakfordító, programozó. A Huntsville-i NASA központban alap-űrhajóskiképzésen részt

Aranyi László

Aranyi László

vett, a Magyar Asztronautikai Társaság, British Interplanetary Society – mecénás tagja, a Maghar Akadémia – elnöke (2007-2009), majd örökös tiszteletbeli elnöke. 1999-től Comenius körön belül a nemzetközi kapcsolatok koordinátora, 7 Comenius pályázat győztese, űrhajózás és csillagászatkutató, valamint a Nag Hammadi könyvtár 13 kódex 52 könyvének fordítója.

Utam az Űrakadémiára

Munkáim

Melyik farkast táplálod?

A Pálos 70 zarándoklatról a PDSU Médiatanszékének hallgatói által készített film előzetese.

A filmet készítették:
Endrédi Tamás
Kukucska Klaudia Laura
Niklós Erik

Melyik farkast táplálod?

Egy idős indián az életről mesélt az unokájának

melyik farkast táplálod?

melyik farkast táplálod?

“Küzdelem zajlik a bensőmben,” mondta a fiúnak.
“Rettentő harc ez, két farkas vívja egymással.

Az egyik gonosz — ő a harag, irigység, bánat, mohóság,
arrogancia, önsajnálat, bűntudat, sértődöttség, kisebbrendűség, hazugságok, önteltség, felsőbbrendűség és ego.

A másik jó – ő az öröm, béke, szeretet, remény, derűs nyugalom, alázat, kedvesség, jóakarat, empátia, nagylelkűség, igazság, együttérzés és hit.

Ugyanez a harc benned is zajlik — és mindenki másban is.

Az unoka elgondolkozott egy percre majd megkérdezte a nagyapját,
“Melyik farkas fog győzni?

“Amelyiket táplálod.” – válaszolta az idős indián.

Pálos 70 előzetes

A teljes film

#Rosia

#Rosia

Florin Cofar megrázó filmje Szászavinc (Geamăna) és temploma sorsáról. Az egykori falu helyén ma egy külszíni rézbánya zagytározója hullámzik.

szaszavin egykori temploma

szaszavin egykori temploma

Florin Cofar rövidfilmjében egy szászavinci (Geamăna-i) fiú visszatér szülőfalujába, pontosabban a falu helyén található halott tájra – a zagytározóból csak a templomuk teteje és tornya emelkedik ki.

A Verespatak (Roșia Montană) közelében, Mócföldön található Szászavincot a nyolcvanas években ürítették ki a kommunista vezetők, hogy Veresvölgy (Roşia-Poieni) külszíni rézbányájának zagytározójává alakítsák a völgyet. (via Demeter Szilárd)

előzetes

forrás: mandiner.hu

Kim Ki-duk

Kim Ki-duk

kim-ki-duk(1960. december 20. –) egy dél-koreai rendező, híres az egyéni sajátosággál bíró művészfilmjeiről. Filmjei megannyi megkülönböztetést arattak a fesztiváli körökben. Számos rendezői asszisztensének írt forgatókönyvet, többek között Juhn Jai-hongnak és Jang Hoonnak.

Kim Ki-duk 1960. december 20-án született az északi Gyeongsang provinciában lévő Bonghwában. Szépművészetet tanult Párizsban 1990 és 1993 között. 1995-ben, miután visszatért Dél-Koreába megkezdte filmrendezői karrierjét és meg is nyerte az első díját egy szcenárió versenyben amit a Koreai Film Tanács tartott. A következő évben Kim debütált, mint rendező az alacsony költségvetésű filmjével, a Krokodillal (1996). A film remek kritikai fogadtatásban részesült Dél-Koreában. 2004-ben elnyerte a legjobb rendezői díjat két különböző film fesztiválon, két különböző filmért. A berlini filmfesztiválon az Irgalmas Lányért kapott díjat, míg a velencei film fesztiválon a Lopakodó Lelkekért. 2011-ben dokumentum filmje Arirang elnyerte a legjobb film a bizonytalan szempontból kategóriát a kannéi filmfesztiválon. 2012-ben Pieta című filmje Arany Oroszlán díjat nyert a velencei filmfesztiválon, ezzel az első koreai film lett ami elnyerte a legjobb film díját a három legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok egyikén.

A Brit Film Osztályozó Bizottság elhalasztotta Kim Ki-duk A Sziget (2000) című filmjének megjelenését az Egyesült Királyságban az abban, állatok ellen elkövetett kegyetlenségek miatt. A jelenetekről amikben egy békát megnyúznak élve és egy halat megcsonkítanak a rendező a következőt mondta, “Megsütöttük és megettük az összes halat amit a filmben felhasználtunk. Sok kegyetlenséget követtem el állatok ellen a filmjeimben, és ezért az életem végéig bűntudattal fogok élni.

Egy amerikai interjúvolónak, aki szerint ezek a jelenetek rettenetesen felkavaróak illetve akadályt gördítenek a film más országokban való bemutatásának” azt felelte Kim, hogy “Igen, aggódtam emiatt. De ahogy én látom, az étel amit ma eszünk se más. Amerikában marhát, disznót eszel és megölöd ezeket az állatokat. Az emberek akik megeszik ezeket az állatokat nem foglalkoznak a lemészárlásukkal. Az állatok részei a táplálkozási körforgásnak. Filmvásznon ez kegyetlenebbnek tűnik, de én nem látom a különbséget. És igen, itt van egy kulturális különbség, és talán az amerikaiknak problémája lesz ezzel – de ha képesek lennének érzékenyebbek lenni, hogy mi elfogadott más országokban akkor remélhetőleg kevesebb problémájuk lenne, hogy mit latnak a filmvásznon.”

  • Ezüst medve (legjobb rendező) – Az Irgalmas Lány, berlini filmfesztivál (2004)
  • Ezüst oroszlán (legjobb rendező) – Lopakodó Lelkek, velencei filmfesztivál (2004)
  • Bizonytalan Elismerés Díj Arirang, cannes-i filmfesztivál (2011)
  • Díj Jövőbeli Filmekért – küstendorfi film- és zenefesztivál (2012)
  • Arany Oroszlán – Pieta, velencei filmfesztivál

Filmhíradók Online

magyar filmhíradó

magyar filmhíradó

A Magyar Nemzeti Filmarchívum 2005-ben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával digitalizálta gyűjteményének egy részét. 115 játékfilm mellett az 1931-es első hangos filmhíradótól kezdve 1943-ig 597 darab filmhíradót digitalizáltak a szakemberek. A digitális kópiák ezután a NAVA különgyűjteményébe kerültek. A gyűjtemény 2010-ben 26 db néma filmhíradó felújított változatával gazdagodott az 1914 és 1924 közötti időszakból.

Tavaly, a 77 filmajándék elnevezésű akciónk sikere nyomán határoztuk el, hogy a Filmarchívumban őrzött és felújított filmhíradókat is hasonló, felhasználóbarát módon tesszük elérhetővé.

Ez az első alkalom, hogy egy-egy korszak filmhíradói szakértői válogatás nélkül, teljes egészében az érdeklődők elé kerülnek. Úgy, hogy azokat a közönség kommentálhatja, kulcsszavazhatja, rendezheti és felhasználhatja saját blogjához vagy iskolai prezentációjához. Mi, a Neumann-nál abban hiszünk, hogy múltunk dokumentumai a jelen kultúrájának építőkövei. A kulturális építkezés pedig akkor sikeres, ha mindenki hozzáfér az építőelemekhez és ha élénk, tényszerű párbeszéd alakul ki az értelmezések között. Vannak, akik szerint ezek a dokumentumok hamisak, torzítják a valóságot. Szerintünk minden ilyen dokumentum reprezentáció. Nem lehet független a kortól, amelyben született. És nem független a közreadó szándékától sem. A filmhíradó nem olvasható tankönyvként, inkább lenyomatát adja a kornak. Mint archívum nem tehetünk mást: megőrizzük, ami ránk maradt. Közben pedig lehetőséget biztosítunk az utódoknak arra, hogy értékeljék mindazt, amit mondani akartak magukról az elődök. Egy archívum nem ítélkezik. Értéket csak abban képvisel, hogy rábízza-e a tudást a kulturális közösségre. Mi emellett döntöttünk. Éljenek vele boldogan és felelősen!

Filmhíradók Online