Móricz János Kulturális Egyesület

A Móricz János által felfedezett Táltosok barlangja talán az egyik legnagyobb rejtély az amerikai földrész, de talán az egész bolygónk történelmében. A titokzatos barlangrendszer mélyén rejtőző Fémkönyvtár híre természetesen mind a mai napig megosztja a közvéleményt és a tudós társadalmat egyaránt.

Egyesulet_logo2012. áprilisában, a körmendi Móricz János Nemzetközi Őstörténeti Konferencia nyitó előadásának végén Dr. Gerardo Peña Matheus úr az alábbi szavakkal ajánlotta fel könyvének magyar nyelvű kiadási lehetőségét a Móricz János Kulturális Egyesület részére:

„Szeretnék hozzájárulni egy szikrával, amely begyújtja a tüzet, hogy újra felfedezzük ennek a nagy formátumú embernek a cselekedeteit, illetve feltárjuk a gyökereinket….Én többször emlékeztettem őt arra, hogy mi emberi lények vagyunk, és bármelyik pillanatban eltűnhetünk, bármelyik pillanatban történhet velünk valami végzetes és olyankor mi fog történni az ő felfedezésével, mi lesz ennek a sorsa. Úgy válaszolt, hogy valaki majd engem követni fog egyszer. Ennek a valakinek a dolgát megkönnyítendő János halálának 20. évfordulójára döntöttem úgy, hogy ezt a történetet leírom egy könyvben, és ezt megjelentetem.”

Ebben a könyvben megismerhetjük, átélhetjük, hogy honfitársunknak milyen heroikus küzdelmet kellett folytatnia a bürokráciával, az értetlenséggel és az emberi kapzsisággal. Életútját, munkásságát oly sok misztérium és félreértés kíséri. A kiadványnak – jellegéből adódóan – nem feladata Móricz János őstörténeti elméletének kritikája, értékelése, mivel az elbeszélő részek kivételével a hivatalos levelezések, határozatok és megjelent újságcikkek összefoglaló publikálása volt a cél. Mivel a legtöbb dokumentumnak ez az első megjelenése, így első kézből kaphatunk új információkat a rendkívül szövevényes kutatás részleteinek a kibogozásához.

Köszönettel tartozunk tehát a szerzőnek, hogy felajánlotta számunkra a magyar nyelvű kiadás lehetőségét, szerkesztőként pedig én tartozom köszönettel annak a lelkes csapatnak, akik részt vállaltak a fordítási munkákban – így egy valódi csapatmunka eredményét tarthatja kezében az olvasó.

Segítőink: Barcsay Andrea Krisztina, Bota Zoltán, Erdélyi-Pelzer Márta, Fülep Gyula, Györke Bálint, Eszter De la Torre, Fajnár Vivien, Frank Dóra, Löffler Szilvia, Mátraházi Gabriella, Milkovics Valentina, Németh Róbert, Szabó Andrea, Tánczos Erzsébet.

Varga Zoltán
a Móricz János Kulturális Egyesület elnöke