“Sebeiből élő víz forrásai fakadnak…” A nagy átalakulás művészete

2019. október 25. Péntek 18.00 –  “Sebeiből élő víz forrásai fakadnak…” A nagy átalakulás művészete

Az előadó számba veszi a Terror Háza egyik fiatal kutatója segítségével, számszerűen milyen veszteségekk érték hazánkat, az elmúlt 100 évben. Trianon, a világháborúk, gulág, ’56 stb. kapcsán.
Mindezek után kicsit aktuális kontextusba helyezi, miért lényeges, hogy ránézzünk sebeinkre, és szeretettel, együttérzéssel tudjunk visszatekinteni, saját magunkhoz kapcsolódni, ellentétben az akadémiai elittel. A hitünk segítségével hogy lehet erőforrás mindezekből a fájdalmakból. A kutatások eredményét összefoglalva, amelyek empírikusan is bizonyítják, hogy a nagyobb traumákból a hit segítségével hogy lehet erőforrás, s hogy valóban a hitnek, a vallásos tényezőnek döntő szerepe van, sok esetben megfigyelt jelenségről van szó. Mind egyéni s mind nemzeti szinten mi a feltételrendszere annak, hogy a sebeinkből erő fakadhasson?

Előadó: Szarvas Hajnalka nemzetközi kapcsolatok szakértő Helyszín: H13 Inkubátorház (1085 Budapest, Horánszky utca 13.) Belépő elővételben az előadás napjáig: 1.000,- Ft/fő / Helyszínen: 1.500,- Ft/fő

jegyrendelés: matine@matine.hu

Regisztráció, információ: matine@matine.hu v 06203125925

Előadásainkon a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

Az előadóról: Szarvas Hajnalka

Nemzetközi kapcsolatok szakértőként végezett 2010-ben, s azóta a helyi és globális civil társadalom megmozdulásait kutatja, ezek mélyebb gyökerét próbálja megérteni, felderíteni. Ez a kutatási érdeklődés vezetett el a transzgenerációs traumák társadalmi hatásai, és a helyi demokrácia fejlesztés, a helyi közösség lelkének újjáélesztését célzó kezdeményezések felé. Mindig is a hatalom és szakralitás kapcsolódásának kérdéskörei izgatták, s hogy hogyan vagyunk képesek a sebeinket, egyéni és nemzeti szinten egyaránt erőforrássá alakítani? Hogyan lesz a halálból Élet? Újjászületés. Egyéni és közösségi szinten egyaránt. A nagy átalakulás művészete. Előadásaiban is ezekre a kérdésekre keresi a választ, amely az eddigi kutatási eredményei, s a hazai és nemzetközi szakirodalom megállapításait is ötvözni igyekszik.